Wednesday, 5 April 2017

Kencing Manis dan Ibu Hamil

  

    Kerap kali sudah setiap kali saya ke klinik ibu dan anak semasa rawatan mengandung dan rawatan susulan untuk anak-anak,saya terdengar keluhan nurse yang merawat ibu hamil yang berisiko pengidap kencing manis yabg sukar disiplin untuk mengambil ujian toleransi glukosa (OGTT) yang lebih dikenali dengan air gula yang manis sampai tak leh lalu di kerongkong agaknya.Saya sendiri tidak pernah melalui OGTT buat setakat ini.Alhamdulillah....

   Ujian Toleransi Glukosa (OGTT) dilakukan diantara minggu ke-24 dan minggu ke-28 kehamilan bagi ibu hamil yang disyaki oleh doktor mengidal diabetis gestasi.Diabetis Gestasi merupakan kencing manis yang didapati oleh ibu-ibu sewaktu kehamilan.

    Selalunya ibu hamil yang mengidap Diabetis Gestasi akan mengalami beberapa perkara berikut:

#keletihan
#dahaga yang terlampau
#membuang air kecil dengan banyak dan kerap
#penglihatan menjadi kabur

   Jika anda mendapati perkara diatas terjadi kepada diri anda sila maklumkan kepada doktor secepat mungkin.

BAHAYA ATAU TIDAK DIABETIS GESTASI???

    Bahaya atau tidak kencing manis semasa hamil adalah bergantung kepada para ibu untuk mengawal tahap kencing manis dalam diri mereka.Jika ibu dapat mengawal kencing manis dengan penjagaan yang rapi,itu merupakan tindakan yang baik untuk ibu dan anak di dalam kandungan.

    Namun,jika sebaliknya sehingga ibu mempunya terlalu banyak gula di dalam darah,ia akan merentasi plasenta menuju ke bayi anda.

       Oleh yang demikian,ia berisiko tinggi untuk menjadikan bayi anda besar dan seterusnya akan menyukarkan proses kelahiran dan bersalin nanti.Ada dalam kalangan ibu hamil yang mengidap diabetis semasa hamil terpaksa bersalin secara caeseran.

BAGAIMANA CARA UNTUK MENGELAKKAN DIABETIS GESTASI.

     Terdapat pelbagai cara untuk ibu-ibu amalkan supaya dapat mengelakkan diabetis sewaktu kehamilan.

   Antaranya,ibu mestilah mengamalkan diet yang seimbang iaitu mengandungi protein tanpa lemak dan karbohidrat sertablemak yang sihat.
Ibu-ibu juga digalakkan melakukan senaman ringan semasa hamil untuk mengawal tahap gula dalam darah seperti senaman Yoga dan berjalan.

      Bagi ibu yang menginginkan nutrisi yang terbaik untuk ibu dan si manja,Shaklee mengesyorkan ESP untuk membekalkan tenaga yang berpanjangan dan untuk mengawal kencing manis bagi si ibu.KEHEBATAN ESP SHAKLEE

        Kenapa ESP Shaklee dikatakakan amat bersesuaian untuk diamalkan oleh ibu hamil.Kerana ESP mempunya glicemix index yanh rendah.Maksudnya ia ditukarkan kepada glukosa dan tenaga secara perlahan-lahan.Bila tukar secara perlahan,kita akan rasa kenyang tu panjang,dengan ini kita dapat kurangkan makan sekaligus dapat mengurangkan kalori dalam badan.Esp juga dapat menstabilkan bacaan gula dalam darah pengidap kencing manis.

Di bawah antara testimoni Pengguna ESP:Jadi,macam mana???anda nak jadi ibu hamil yang sihat dan cergas tanpa kerisauan terhadap kencing manis semasa hamil??cepat dapatkan nutrisi terbaik anda dengan Shaklee.

Atau 

Anda nak dapatkan konsultasi percuma daripada saya SID terlatih Shaklee,boleh whatsapp saya

www.whatsapp.my/60148046113


Segala testimoni atau penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah,mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit.Pembaca dinasihatkan mendapatkan nasihat daripada yang pakar.
..............
No comments:

Post a Comment

PENGEDAR SHAKLEE LOKASI JERTEH, TERENGGANU.

Saya start makan Shaklee pada 2012 lagi. Disebabkan saya  mengandung anak pertama semasa di Universiti, saya inginkan tubuh badan yang ...