Tuesday, 25 April 2017

CARA BETULKAN PERIOD YANG TIDAK TERATUR

Penulisan entry saya hari ini adalah berkisarkan tentang masalah period yang tidak teratur dan bagaimana cara untuk memperbetulkan period yang tidak teratur ini. Sebelum kita pergi dengan lebih mendalam, kita tengok dahulu apakah punca- punca yang menyebabkan masalah period tidak teratur ini dihadapi oleh kalangan wanita. Ada sesetengah penyebab kepada haid tidak teratur perlu kepada rawatan doktor dan ada juga yang sebaliknya yang mana kita boleh merawat sendiri pada peringkat awal.

Antara punca- punca haid tidak teratur ialah:

πŸ”ΊBerlaku penambahan berat badan secara mendadak atau penurunan berat badan secara mendadak merupakan salah satu punca berlakunya masalah period tidak teratur. Obesiti juga turut menyumbang kepada masalah haid yang tidak normal.

πŸ”ΊPunca yang seterusnya ialah penyakit gangguan pemakanan seperti Anorexia Nervosa atau Bulimia Nervosa.

πŸ”ΊBertambahnya rutin senaman juga menyebabkan haid tidak teratur. Kebiasaannya ia berlaku kepada para atlit yang aktif bersukan.

πŸ”ΊSeterusnya, masalah haid tidak teratur juga boleh berlaku kepada sesiapa yang mempunyai tekanan emosi yang disebabkan beberapa masalah peribadi atau sebagainya.

πŸ”ΊWanita yang mengalami kesakitan atau mengalami penyakit kanser juga mempengaruhi masalah haid tidak normal bagi mereka.

πŸ”ΊPunca yang seterusnya ialah disebabkan perjalanan yang jauh terutamanya yang memakan masa panjang, dengan ini mereka perlu menghadapi perubahan persekitaran yang mendadak dan perubahan zon waktu dan sebagainya. 

πŸ”Ί Pengambilan ubat seperti pil perancang keluarga juga boleh menjadi punca kepada masalah haid yang tidak tertatur.  Ia boleh menyebabkan period menjadi sedikit, jarang- jarang, terlalu kerap dan adakalanya tidak datang period langsung.


KESAN DARIPADA PERIOD YANG TIDAK NORMAL

Tahukah anda bahawa period yang tidak teratur boleh membawa kepada kesan buruk terhadap kita terutama pada jangka masa yang panjang. Ia juga boleh menganggu hubungan suami isteri bukan???
Antara kesan daripada masalah period tidak stabil ialah:


1) KEMANDULAN
Kesan yang paling ditakuti dan digeruni daripada masalah haid tidak stabil ialah ia boleh menyebabkan kemandulan. Rawatan yang tidak dijalankan dari awal boleh membawa kepada masalah yang lebih teruk seperti cyst yang kronik menyebabkan tiub fallopio terpaksa dibuang.


2) KETIDAKSUBURAN DAN SUSAH UNTUK HAMIL
Semestinya impian setiap pasangan yang berkahwin adalah menimang cahaya mata sendiri.  Akan tetapi, mesti diingatkan bahawa sesipaa yang mempunyai masalah period tidak stabil boleh mengundang kepada masalah ketidaksuburan dan susah untuk hamil.


3) MASALAH KESIHATAN SEPERTI ANEMIA
Wanita yang mengalami masalah haid yang berpanjangan boleh menyebabkan ia kehilangan banayk darah. ini menyebabakan  badan menjadi lemah dan mudah untuk jatuh pengsan.


TIPS UNTUK WANITA YANG MENGALAMI MASALAH PERIOD TIDAK NORMAL

Di sini terdapat beberapa tips yang boleh anda cuba untuk mengatasi masalah period yang idak begitu serius. Namun, bagi yang mempunyai masalah yang serius sebaiknya berjumpa dengan pakar untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang sebaik mungkin.

πŸ’“Menjaga pemakanan dan mengamalkan diet yang seimbang.

πŸ’“mengawal berat badan dan mengekalkan berat badan yang sihat.

πŸ’“mengamalkan gaya hidup yang sihat.

πŸ’“mengelakkan stress.

πŸ’“mengambil suplimen untuk masalh haid tidak teratur.
SUPLEMEN UNTUK BETULKAN BALIK PERIOD

Antara suplimen terbaik yang boleh membetulkan masalah period yang tidak teratur ialah VIVIX SHAKLEE. Ia telah terbukti berkesan melalui beberapa TESTIMONI daripada pelanggan kami.TESTIMONI PERTAMA

AKAK NI PERIOD TIDAK DATANG SUDAH BERBULAN- BULAN. ALHAMDULILLAH SETELAH CONSUME VIVIX, PERIOD SUDAH TERATUR!!!


TESTIMONI KEDUA

AKAK NI DAH LAMA MENGALAMI PERIOD TIDAK TERATUR. SETELAH CONSUME VIVIX TAK SAMPAI SEBOTOL LAGI, PERIOD TERUS KELUAR DAN LANCAR. SELAIN ITU, BADAN PON LEBIH SIHAT DAN BERTENAGA.

TESTIMONI KETIGA

SEBELUM INI, AKAK NI PERIOD TAK TERATUR, BADAN PON SENTIASA LESU DAN KURANG BERTENAGA. SEJAK AMALKAN VIVIX, PERIOD BELIAU LANCAR, BADAN PON MAKIN SIHAT DAN BERTENAGA.BAGAIMANA CARA UNTUK DAPATKAN SET PERIOD TERATUR DENGAN HARGA MENARIK???

BOLEH HUBUNGI SAYA SEPERTI DI BAWAH:1. PM page VitaminMama di https://www.facebook.com/shakleejerteh/

2. PM personal page saya, https://www.facebook.com/ct.syuhada.90

 3. Call/SMS/WhatsApp saya di 0148046113  Syuhada /Shaklee Independent Distributor [1109136] 


 4. EMAIL ada_niksoh@yahoo.com


πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“πŸ’“

WE LOVE SHAKLEE

No comments:

Post a Comment

PENGEDAR SHAKLEE LOKASI JERTEH, TERENGGANU.

Saya start makan Shaklee pada 2012 lagi. Disebabkan saya  mengandung anak pertama semasa di Universiti, saya inginkan tubuh badan yang ...